Jak wyliczyć wartość brutto

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarny020
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 229
Rejestracja: 01 lis 2010, 19:53
Podziękowania: 161 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Jak wyliczyć wartość brutto

Post autor: czarny020 »

Załóżmy, że mamy na dane „dzieło” 1000,00 zł brutto.

Umowie towarzyszą 50% koszty uzyskania przychodu. Od kwoty brutto 1000,00 zł odliczamy 50% kosztów uzyskania przychodu (1000,00 zł x 50% = 500,00 zł), odejmujemy to od kwoty brutto (1000,00 zł – 500,00 zł = 500,00 zł), otrzymując w ten sposób dochód. Od kwoty dochodu obliczamy należy podatek: 500,00 zł x 18% = 90,00 zł, który odprowadzamy do US. Kwotę podatku odejmujemy od kwoty brutto 1000,00 zł – 90,00 zł = 910,00 zł, otrzymując kwotę do wypłaty dla wykonawcy dzieła.

W jaki sposób możemy obliczyć (w odwrotnej kolejności) zakładając, że mamy kwotę 910,00 zł netto i chcemy znać wartość brutto?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(910\cdot\frac{100}{100-0,5\cdot 18}=1000\)
czarny020
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 229
Rejestracja: 01 lis 2010, 19:53
Podziękowania: 161 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: czarny020 »

Dziękuje za szybką odpowiedź!
czarny020
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 229
Rejestracja: 01 lis 2010, 19:53
Podziękowania: 161 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: czarny020 »

Jeszcze jedno pytanie.

Zakładając, że umowie towarzyszą 20% kosztów uzyskania przychodu od kwoty brutto. Wiadmo że kwota netto wynosi 1065 zł. Jak można obliczyć kwotę brutto?

Wykonując to w sposób analogiczny do wcześniejszego przykładu, tzn. (1065*100)/(100-0.2*18), wychodzi zły wynik.
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re: Jak wyliczyć wartość brutto

Post autor: kacper218 »

Podatek liczysz od dochodu czyli 80 procent :)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
czarny020
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 229
Rejestracja: 01 lis 2010, 19:53
Podziękowania: 161 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: czarny020 »

Zgadza się! Dzięki.
gregu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2013, 20:43
Płeć:

Post autor: gregu »

Hej,
Korzystająć z podanych wzorów niestety wyniki mi się nie zgadzają.

Np. dajmy na to, że mam umowę o dzieło na kwotę brutto 1029,90 zł wyliczjąc kwotę netto wychodzi 936,90 zł.
Teraz chcę obliczyć kwotę brutto z kwoty netto tj. 936,90 i wychodzi mi 1029,56 zł

Obliczenia wykonałem na kalkulatorze - http://www.wynagrodzenia.pl/kalkulator_oblicz.php

Ktoś mi wyjaśnie gdzie jest problem? I jak to obliczyć aby się wszystko zgadzało?

Dzięki
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Podatek jest zaokrąglany do pełnych złotych, tutaj w górę, czyli kwota netto jest niższa niż wychodzi z dokładnych obliczeń.
gregu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2013, 20:43
Płeć:

Post autor: gregu »

No tak, racja.

A jak obliczyć brutto z netto gdy umowa opiewa na kwotę do 200zł gdzie obowiązują inne zasady?
Tzn. przychód = dochód, koszty uzyskania przychodu wynoszą = 0 zł, a zaliczka na podatek dochodowy wynosi 18% od dochodu.

Pozdrawiam
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(x\cdot\frac{100-18}{100}\)
gregu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2013, 20:43
Płeć:

Post autor: gregu »

Nie możliwe....

Przykładowo umowa na kwotę brutto 200 zł to jest 164,00 zł netto. http://www.ngo.pl/x/489661
Wyliczając teraz netto z butto tym wzorem tj. 164,00 x ((100 - 18) / 100) = 134,48
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4077
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Przeczytaj co tam pisze.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

W ten sposób policzyłeś netto z netto.
gregu
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 21 lis 2013, 20:43
Płeć:

Post autor: gregu »

OK pogubiłem się z tych netto / brutto.

Da się to wyliczyć tj. brutto z netto do kwoty 200 zł ?

Chyba będzie ciężko, bo nawet gdy netto będzie 190zł to to się wlicza już w inny sposób bo brutto wyjdzie powyżej 200zł czyli w ten sposób http://www.ngo.pl/x/489656
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Brutto z netto to będzie \(x\cdot\frac{100}{100-18}\)
ODPOWIEDZ