1. Mediana zestawu danych 4,2,4,4,3,2,3,4,3,4 jest równa:
2. Średnia ważona liczb 3,7,2,8 z wagami odpowiednio 1,3 ; 1,7 ; 1,4 ; 0,6 jest równa :
3. Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. Zatem wariancja tych liczb wynosi :
4. W pewnej firmie średnia płaca zatrudnionych tam kobiet wynosi 2350zł, zaś średnia płaca mężczyzn jest równa 3442zł. Średnia płaca wszystkich pracowników tej firmy wynosi 3260zł. Oblicz, jaki procent wszystkich zatrudnionych w tej firmie mężczyzn stanowią kobiety.
Zadania mi są potrzebne do zrobienia na Wtorek wieczór.
Z góry dziękuję za pomoc
Zadania z Statystyki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
3)
liczby:x,x+4,x+8
średnia arytmetyczna
\(\overline{x}= \frac{x+x+4+x+8}{3}= \frac{3x+12}{3}=x+4\)
Wariancja:
\(\frac{(x-x-4)^2+(x+4-x-4)^2+x+8-x-4)^2}{3}= \frac{16+0+16}{3}= \frac{32}{3}=10 \frac{2}{3}\)
4)
x-liczba kobiet
y- liczba mężczyzn
Szukasz
\(\frac{x \cdot 100%}{y}\)
\(\frac{2350 \cdot x+3442 \cdot y}{x+y}=3260\\
2350x+3442y=3260x+3260y\\
3442y-3260y=3260x-2350x\\
182y=910x\;/:910\\
\frac{182}{910}y=x\;/:y\\
\frac{182}{910}= \frac{x}{y}\;/ \cdot 100%\\
\frac{18200%}{910}= \frac{100x}{y}%\\
20%\)
Liczba kobiet stanowi 20% liczby mężczyzn.
liczby:x,x+4,x+8
średnia arytmetyczna
\(\overline{x}= \frac{x+x+4+x+8}{3}= \frac{3x+12}{3}=x+4\)
Wariancja:
\(\frac{(x-x-4)^2+(x+4-x-4)^2+x+8-x-4)^2}{3}= \frac{16+0+16}{3}= \frac{32}{3}=10 \frac{2}{3}\)
4)
x-liczba kobiet
y- liczba mężczyzn
Szukasz
\(\frac{x \cdot 100%}{y}\)
\(\frac{2350 \cdot x+3442 \cdot y}{x+y}=3260\\
2350x+3442y=3260x+3260y\\
3442y-3260y=3260x-2350x\\
182y=910x\;/:910\\
\frac{182}{910}y=x\;/:y\\
\frac{182}{910}= \frac{x}{y}\;/ \cdot 100%\\
\frac{18200%}{910}= \frac{100x}{y}%\\
20%\)
Liczba kobiet stanowi 20% liczby mężczyzn.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Dzięki
a zrobiłby ktoś jeszcze któreś z tych zadań :
5. Troje przyjaciół ma wzrost odpowiednio równy 140cm, 150cm, 160cm. Odchylenie standardowe od średniej wzrostu wynosi w przybliżeniu?
6. Średnia arytmetyczna trzech liczb a, b, c jest równa 2. Wariancja tych liczb wynosi 3. Oblicz sumę kwadratów liczb a,b i c.
7. Każdy z trzech zawodników wykonał serię 10 rzutów do kosza. Liczba rzutów celnych wynosiła odpowiednio 5, 7 oraz 9. Zatem wariancja celnych rzutów do kosza jest równa?
a zrobiłby ktoś jeszcze któreś z tych zadań :
5. Troje przyjaciół ma wzrost odpowiednio równy 140cm, 150cm, 160cm. Odchylenie standardowe od średniej wzrostu wynosi w przybliżeniu?
6. Średnia arytmetyczna trzech liczb a, b, c jest równa 2. Wariancja tych liczb wynosi 3. Oblicz sumę kwadratów liczb a,b i c.
7. Każdy z trzech zawodników wykonał serię 10 rzutów do kosza. Liczba rzutów celnych wynosiła odpowiednio 5, 7 oraz 9. Zatem wariancja celnych rzutów do kosza jest równa?