Trygonometria-rysowanie wykresu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 12
- Rejestracja: 28 mar 2023, 20:12
- Podziękowania: 3 razy
Trygonometria-rysowanie wykresu
hej jak narysować wykres funkcji \(f(x)=\frac{|\sin x|}{\cos x}\), nie chodzi mi o samą odpowiedź tylko jak do tego dojść
Ostatnio zmieniony 29 mar 2023, 00:34 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos
Powód: Poprawa kodu: \sin, \cos
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Trygonometria-rysowanie wykresu
Najpierw dziedzina: \(\cos x\neq 0\)janiezadenziutek pisze: ↑28 mar 2023, 21:52 hej jak narysować wykres funkcji f(x)=\(\frac{|sinx|}{cosx}\), nie chodzi mi o samą odpowiedź tylko jak do tego dojść
\(f(x)=\begin{cases}\frac{\sin x}{\cos x}\mbox{ dla }\sin x\geq 0\\ \frac{-\sin x}{\cos x}\mbox{ dla }\sin x<0\end{cases}=\begin{cases}\tg x\mbox{ dla }\sin x\geq 0\\ -\tg x\mbox{ dla }\sin x<0\end{cases}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę