Zad.1.
Funkcja \(f(x)=mx+m^2\) jest rosnąca, a jej wykres przechodzi przez punkt \((1,2)\). Wyznacz m oraz oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami układu współrzędnych.
Zad.2.
Określ monotoniczność funkcji \(f(x)=(-{1\over2}m+4)x-4\) w zależności od parametru \(m\).
Funkcje
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 119
- Rejestracja: 09 lis 2021, 11:17
- Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 31 razy
- Płeć:
Re: Funkcje
1. \(f(x)=m\cdot1+m^2\)
\(m+m^2-2=0\)
\(m_1=-2 \ , m_2=1,\)
funkcja ma być rosnąca więc uwzględniamy tylko \(m_2=1\). Będzie to funkcja o wzorze \(f(x)=x+1\). Wykres przecina osie układu współrzędnych w punktach \(A=(-1,0) \, B=(0,1)\). Więc pole jest równe \(P= \frac{1}{2}[j]^2 \).
2. Oblicz dla jakich wartości parametru \(m\) wyrażenie \(( \frac{1}{2} m+4)\) jest mniejsze, równe i większe od zera. A później już dasz radę.
Pozdrawiam
\(m+m^2-2=0\)
\(m_1=-2 \ , m_2=1,\)
funkcja ma być rosnąca więc uwzględniamy tylko \(m_2=1\). Będzie to funkcja o wzorze \(f(x)=x+1\). Wykres przecina osie układu współrzędnych w punktach \(A=(-1,0) \, B=(0,1)\). Więc pole jest równe \(P= \frac{1}{2}[j]^2 \).
2. Oblicz dla jakich wartości parametru \(m\) wyrażenie \(( \frac{1}{2} m+4)\) jest mniejsze, równe i większe od zera. A później już dasz radę.
Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając
.
\(e^{i\pi}+1=0\)
\(e^{i\pi}+1=0\)