Ciekawe zadanie z wielomianów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marekpsi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 07 gru 2022, 14:43
Podziękowania: 5 razy

Ciekawe zadanie z wielomianów

Post autor: marekpsi »

Dla jakiej wartości parametrów \(a,b\) liczba \(4\) jest dwukrotnym pierwiastkiem równania
\( -x^4+ax^3-18x^2+bx+96=0\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2023, 23:00 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex].
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciekawe zadanie z wielomianów

Post autor: eresh »

marekpsi pisze: 25 sty 2023, 21:37 Dla jakiej wartości parametrów a,b liczba 4 jest dwukrotnym pierwiastkiem rónania
-x^4+ax^3-18x^2+bx+96=0
\(W(x)=-(x-4)^2(x^2+cx+d)\\
W(x)=-(x^2-8x+16)(x^2+cx+d)\\
W(x)=-(x^4+cx^3+dx^2-8x^3-8cx^2-8xd+16x^2+16xc+16d)\\
W(x)=-x^4+x^3(-c+8)+x^2(-d+8c-16)+x(8d-16c)-16d\\\)


\(-16d=96\\
d=-6\)



\(-d+8c-16=-18\\
6+8c-16=-18\\
8c=-8\\
c=-1\)


\(8d-16c=b\\
-48-16c=b\\
-48+16=b\\
-32=b\)


\(-c+8=a\\
1+8=a\\
a=9\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Ciekawe zadanie z wielomianów

Post autor: eresh »

marekpsi pisze: 25 sty 2023, 21:37 Dla jakiej wartości parametrów a,b liczba 4 jest dwukrotnym pierwiastkiem rónania
-x^4+ax^3-18x^2+bx+96=0
Albo

\(W(x)=-x^4+ax^3-18x^2+bx+96\\
W(4)=0\\
-256+64a-288+4b+96=0\\
64a+4b=448\\
b=112-16a\)


\(W'(x)=-4x^3+3ax^2-36x+b\\
W'(4)=0\\
-256+48a-144+b=0\\
48a+b=400\\
48a+112-16a=400\\
32a=288\\
a=9\\
b=-32\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ