miejsca zerowe funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
iteKora
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 23 sie 2018, 16:42
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

miejsca zerowe funkcji

Post autor: iteKora »

Znajdź miejsca zerowe funkcji \(h(x)=4f(2|x+1|)\), jeśłi wiadomo, że miejscami zerowymi \(f(x)\)\(-3, 2\).
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3528
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: miejsca zerowe funkcji

Post autor: Jerry »

Trzeba i wystarczy:
\(2|x+1|=-3\vee 2|x+1|=2\\
x\in\emptyset \vee (x=-2\vee x=0)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ