Dziedzina funkcji logrytmicznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Dziedzina funkcji logrytmicznej

Post autor: Sarus66 »

Czy muszę w tym przypadku wyznaczać Df. i czy zrobiłam to poprawnie?

\( f(x)= log(2x^2-3x) \) x>0

Dziedzina logarytmu w tym przypadku to: log(1) = 0 , więc:

\( 2x^2-3x \neq 1\)

\(
x \neq 0 ////
x \neq 2 \)


----> Df: \( (2,+ \infty \))
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Dziedzina funkcji logrytmicznej

Post autor: grdv10 »

Źle. Liczba logarytmowana ma być dodatnia. Dodatnia i większa od 1 ma być podstawa logarytmu, czyli tutaj 10 - i jest.

A teraz zrób zadanie raz jeszcze i przedstaw wynik do sprawdzenia.
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Dziedzina funkcji logrytmicznej

Post autor: Sarus66 »

Czyli,:
\( 2x^2-3x>0 \)
\( x(2x-3)>0 \)

\( x=0///// x=3/2 \)

\( Df: (3/2, + \infty) \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina funkcji logrytmicznej

Post autor: eresh »

Sarus66 pisze: 07 gru 2022, 21:30 Czyli,:
\( 2x^2-3x>0 \)
\( x(2x-3)>0 \)

\( x=0///// x=3/2 \)

\( Df: (3/2, + \infty) \)
\(x(2x-3)>0\\
x\in (-\infty, 0)\cup (\frac{3}{2},\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Sarus66
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 08 paź 2022, 21:38
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Re: Dziedzina funkcji logrytmicznej

Post autor: Sarus66 »

Ale to my wg możemy brać tutaj pod uwagę liczby na minusie skoro to jest logarytm
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Dziedzina funkcji logrytmicznej

Post autor: eresh »

Sarus66 pisze: 08 gru 2022, 00:57 Ale to my wg możemy brać tutaj pod uwagę liczby na minusie skoro to jest logarytm
dla \(x\in (-\infty, 0)\cup (\frac{3}{2},\infty)\) wyrażenie \(2x^2-3x\) jest dodatnie!
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ