Funkcja wymierna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Panda123
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 26 lis 2022, 13:43
Podziękowania: 20 razy

Funkcja wymierna

Post autor: Panda123 »

Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji \(f(x)=\frac{4}{x-2}-3\)

Oblicz miejsce zerowe funkcji f i podaj argumenty, dla których przyjmuje ona wartości ujemne.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja wymierna

Post autor: eresh »

Panda123 pisze: 26 lis 2022, 15:14 Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji \(f(x)=\frac{4}{x-2}-3\)

Oblicz miejsce zerowe funkcji f i podaj argumenty, dla których przyjmuje ona wartości ujemne.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
lektura obowiązkowa:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568


\(D=\mathbb{R}\setminus\{2\}\\
\frac{4}{x-2}-3=0\\
\frac{4}{x-2}=3\\
4=3x-6\\
10=3x\\
x=\frac{10}{3}\)


screenshot.png
\(f(x)<0\\
x\in (-\infty, -2)\cup (\frac{10}{3},\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ