Dana jest funkcja \((k^2-1)x^2-2(k-1)x+2>0.\) Dla jakich wartości parametru k nierówność
a. jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej x
b. posiada co najmniej jedno rozwiązanie
Funkcja, parametr
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Funkcja, parametr
a)
dla k=1 lub dla ujemnego wyróżnika wraz z dodatnim k^2-1
b)
dla k=-1 lub dla nieujemnego wyróżnika wraz z dodatnim k^2-1 lub
dla dodatniego wyróżnika wraz z ujemnym k^2-1
Nb, ciekawe kiedy ta nierówność ostra ma jedno rozwiązanie?
dla k=1 lub dla ujemnego wyróżnika wraz z dodatnim k^2-1
b)
dla k=-1 lub dla nieujemnego wyróżnika wraz z dodatnim k^2-1 lub
dla dodatniego wyróżnika wraz z ujemnym k^2-1
Nb, ciekawe kiedy ta nierówność ostra ma jedno rozwiązanie?