Wielomian.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- nijak
- Czasem tu bywam
- Posty: 121
- Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
- Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
- Podziękowania: 40 razy
- Otrzymane podziękowania: 31 razy
- Płeć:
Wielomian.
Sprawdzić, że wielomian \((x-a)^{2n} + (x-b)^n-1\) jest podzielny przez wielomian \(x^2 - (a+b)*x +ab\), gdzie a jest rozwiązaniem równania \(\log_x 2x*log_2 x=2\), zaś b jest wartością argumentu x dla którego funkcja \(f(x)=(x-1)^2 * \sqrt{x^2-2x+3}\) osiąga minimum.
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając .
\(e^{i\pi}+1=0\)
\(e^{i\pi}+1=0\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Wielomian.
\(\log_x2x\log_2x=2\\nijak pisze: ↑05 lis 2022, 22:40 Sprawdzić, że wielomian \((x-a)^{2n} + (x-b)^n-1\) jest podzielny przez wielomian \(x^2 - (a+b)*x +ab\), gdzie a jest rozwiązaniem równania \(\log_x 2x*log_2 x=2\), zaś b jest wartością argumentu x dla którego funkcja \(f(x)=(x-1)^2 * \sqrt{x^2-2x+3}\) osiąga minimum.
(\log_x2+1)\log_2x=2\\
1+\log_2x=2\\
\log_2x=1\\
x=2\\
a=2\)
\(f(x)=(x-1)^2\sqrt{x^2-2x+3}\\
f'(x)=\frac{2(x-1)(x^2-2x+2)}{\sqrt{x^2-2x+1}}\\
f_{min}=f(1)\\
b=1\)
\(W(x)=(x-2)^{2n}+(x-1)^n-1\\
F(x)=x^2-3x+2=(x-2)(x-1)\\
W(2)=(2-1)^n-1=0\\
W(1)=(-1)^{2x}-1=0\)
wielomian jest podzielny przez \((x-1)\) i \((x-2)\), jest więc podzielny przez \((x-1)(x-2)=F(x)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę