Logarytm (Wiedząc że...)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ktostujest
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 21 paź 2022, 12:06
Płeć:

Logarytm (Wiedząc że...)

Post autor: Ktostujest »

Wiedząc że \(\log_2 3 = a\), oblicz \(\log_2 4,5\)
Dziękuje za pomoc!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Logarytm (Wiedząc że...)

Post autor: eresh »

Ktostujest pisze: 21 paź 2022, 12:26 Wiedząc że log2 3 = a, oblicz log2 4,5
Dziękuje za pomoc!
\(\log_23=a\\
\log_24,5=\log_2\frac{9}{2}=\log_29-\log_22=\log_23^2-1=2\log_23-1=2a-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ