O funkcji kwadratowej f wiadomo,że przyjmuje wartości dodatnie tylko dla argumetntów należących do przediału (-3,5) oraz że f(1)=6
Ocen prawdziwość poniższych stwierdzeń
Osią symetri wykresu tej funkcji jest prosta x=1
Zbiorem wartości funkcji f jest przedial (6,∞)
Prosze o rozwiązanie
O funkcji kwadratowej f wiadomo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: O funkcji kwadratowej f wiadomo
\(f(x)=a(x+3)(x-5)\)
Skoro \(f(1)=6\) to \(-16a=6\) więc \(a=-{6\over16}\)
Osią symetrii jest \(x=1\), a zbiorem wartości przedział \((-∞;6\rangle\)
Skoro \(f(1)=6\) to \(-16a=6\) więc \(a=-{6\over16}\)
Osią symetrii jest \(x=1\), a zbiorem wartości przedział \((-∞;6\rangle\)