Potrzebuje pomocy, nie umiem wyznaczyć zbioru wartości pewnej funkcji, nie umiem jej narysować (przekształceń itp.) Mógłby ktoś pomóc mi z rozwiązaniem tego i wytłumaczyć?
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
\( f(x) = ( \frac{1}{4} )^x - 2^{-x+1}\)
ZW - Funkcja wykładnicza
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: ZW - Funkcja wykładnicza
\( f(x) = ( \frac{1}{4} )^x - 2^{-x+1}=(2^{-x})^2-2\cdot2^{-x}=(2^{-x}-1)^2-1\ge -1\)
i równość zachodzi dla
\(2^{-x}=1\iff x=0\)
Pozdrawiam
[edited] wykres
i równość zachodzi dla
\(2^{-x}=1\iff x=0\)
Pozdrawiam
[edited] wykres
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: ZW - Funkcja wykładnicza
\(f(x)=(\frac{1}{4})^x-2^{-x}\cdot 2\\
f(x)=(\frac{1}{2})^{2x}-2\cdot (\frac{1}{2})^x\\
(\frac{1}{2})^x=t, t>0\\
g(t)=t^2-2t\\
p=\frac{2}{2}=1\\
g(1)=-1\\
\Lim_{t\to 0^+}(t^2-t)=0\\
\Lim_{t\to +\infty}(t^2-2t)=+\infty\\
ZW_f=ZW_g=[-1,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę