funkcja wielomianowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

funkcja wielomianowa

Post autor: franco11 »

Wielomian \(W(x)=-6x^4+(a-b)x^3-21x^2+(2a-3b)x-15\) jest podzielny przez wielomian \(P(x)=3x^2-2x=5\). Ilorazem z dzielenia W(x) przez P(x) jest wielomian \(Q(x)-2x^2+x-3.\) Oblicz a i b
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: kerajs »

franco11 pisze: 15 wrz 2022, 05:23\(P(x)=3x^2-2x=5\).
Czy ten zapis jest poprawny?
franco11 pisze: 15 wrz 2022, 05:23 wielomian \(Q(x)-2x^2+x-3.\)
Czy ten zapis jest poprawny?
franco11
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 152
Rejestracja: 01 maja 2016, 07:18
Podziękowania: 80 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: franco11 »

franco11 pisze: 15 wrz 2022, 05:23 Wielomian \(W(x)=-6x^4+(a-b)x^3-21x^2+(2a-3b)x-15\) jest podzielny przez wielomian \(P(x)=3x^2-2x=5\). Ilorazem z dzielenia W(x) przez P(x) jest wielomian \(Q(x)=-2x^2+x-3.\) Oblicz a i b
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: eresh »

franco11 pisze: 15 wrz 2022, 05:23 Wielomian \(W(x)=-6x^4+(a-b)x^3-21x^2+(2a-3b)x-15\) jest podzielny przez wielomian \(P(x)=3x^2-2x+5\). Ilorazem z dzielenia W(x) przez P(x) jest wielomian \(Q(x)=-2x^2+x-3.\) Oblicz a i b
\(P(x)Q(x)=(3x^2-2x+5)(-2x^2+x-3)=-6x^4+3x^3-9x^2+4x^3-2x^2+6x-10x^2+5x-15\\
P(x)Q(x)=-6x^4+7x^3-21x^2+11x-15\\
P(x)Q(x)=W(x)\\
a-b=7\;\;\So x=7+b\\
2a-3b=11\\
14+2b-3b=11\\
-b=-3\\\
b=3\\
a=10\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: funkcja wielomianowa

Post autor: kerajs »

eresh pisze: 15 wrz 2022, 08:27
franco11 pisze: 15 wrz 2022, 05:23 Wielomian \(W(x)=-6x^4+(a-b)x^3-21x^2+(2a-3b)x-15\) jest podzielny przez wielomian \(P(x)=3x^2-2x+5\). Ilorazem z dzielenia W(x) przez P(x) jest wielomian \(Q(x)=-2x^2+x-3.\) Oblicz a i b
Dlaczego edytujesz czyjeś posty? Franco11 nigdzie nie napisał '' \(P(x)=3x^2-2x+5\) '' !
ODPOWIEDZ