Rozwiąż

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Rozwiąż

Post autor: avleyi »

\( \cos( \pi + \frac{1}{2}x) > \frac{1}{2},\ \langle-2\pi, 2\pi\rangle \)
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 21:26 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \cos \langle \rangle
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż

Post autor: eresh »

avleyi pisze: 06 cze 2022, 23:13 \( cos( \pi + \frac{1}{2}x) > \frac{1}{2}, <-2\pi, 2\pi> \)
\(-\cos \frac{1}{2}x>\frac{1}{2}\\
\cos\frac{1}{2}x<-\frac{1}{2}\\
\frac{1}{2}x\in (\frac{2\pi}{3}+2k\pi, \frac{4\pi}{3}+2k\pi)\\
x\in (\frac{4\pi}{3}+4k\pi, \frac{8\pi}{3}+4k\pi)\\

x\in [-2\pi, -\frac{4\pi}{3})\cup(\frac{4\pi}{3},2k\pi]\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ