Suma szeregu jest równa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Suma szeregu jest równa

Post autor: MartaaKo »

Suma szeregu \(\sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{n!}\) jest równa :

1) \(0\)
2) \(1\)
3) \(e\)


Suma szeregu \( \sum_{n=1}^{ \infty } ln( \frac{n}{n+1}) \) jest równa :

1) \(- \infty \)
2) \(0\)
3) \(+ \infty \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Suma szeregu jest równa

Post autor: eresh »

MartaaKo pisze: 09 sty 2022, 18:30 Suma szeregu \(\sum_{n=0}^{ \infty } \frac{1}{n!}\) jest równa :

1) \(0\)
2) \(1\)
3) \(e\)

odp. 3
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Re: Suma szeregu jest równa

Post autor: MartaaKo »

Bardzo dziękuje za pomoc i czy mogę liczyć na odpowiedz w tym ostatnim ?


Suma szeregu \( \sum_{n=1}^{ \infty } ln( \frac{n}{n+1}) \) jest równa :

1) \(- \infty \)
2) \(0\)
3) \(+ \infty \)
[/quote]
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Suma szeregu jest równa

Post autor: radagast »

MartaaKo pisze: 09 sty 2022, 18:49 Bardzo dziękuje za pomoc i czy mogę liczyć na odpowiedz w tym ostatnim ?


Suma szeregu \( \sum_{n=1}^{ \infty } ln( \frac{n}{n+1}) \) jest równa :

1) \(- \infty \)
2) \(0\)
3) \(+ \infty \)
[/quote]
odp 1
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Suma szeregu jest równa

Post autor: eresh »

MartaaKo pisze: 09 sty 2022, 18:49 Bardzo dziękuje za pomoc i czy mogę liczyć na odpowiedz w tym ostatnim ?


Suma szeregu \( \sum_{n=1}^{ \infty } ln( \frac{n}{n+1}) \) jest równa :

1) \(- \infty \)
2) \(0\)
3) \(+ \infty \)
\(S_N=\sum_{n=1}^N\ln\frac{n}{n+1}=\sum_{n=1}^N(\ln n-\ln(1+n))=\\=\ln 1-\ln 2+\ln 2-\ln 3+\ln 3-\ln 4+...+\ln N-\ln (N+1)=\ln 1-\ln (N+1)\\
\Lim_{N\to\infty}S_n=\Lim_{N\to\infty}(-\ln(N+1))=-\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ