Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji ?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SarelErwee
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 sty 2022, 12:48
Płeć:

Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji ?

Post autor: SarelErwee »

Dzień dobry,

Tak jak w temacie - czym są maksymalne przedziały monotoniczności funkcji? Wiem, czym jest monotoniczność, ale nie spotkałem się z pojęciem "maksymalne przedziały monotoniczności". Czy to oznacza po prostu, że muszę napisać dla jakich x-ów funkcja jest rosnąca, dla jakich x-ów jest malejąca, dla jakich x-ów jest stała ( oczywiście przy każdej z tych 3 możliwości mogę mieć też sumę zbiorów np. gdy funkcja najpierw rośnie, potem maleje, a następnie znowu rośnie )? Niby miałoby to sens, ale myli mnie tutaj słowo "maksymalne".

Pozdrawiam
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Maksymalne przedziały monotoniczności funkcji ?

Post autor: grdv10 »

Popatrz: funkcja \(f(x)=x^3-3x\) rośnie w przedziale \((-\infty,-1)\), maleje w przedziale \((-1,1\)\) i znów rośnie w przedziale \((1,+\infty)\). Nie oznacza to, że funkcja rośnie w sumie przedziałów \((-\infty,-1)\cup(1,+\infty)\). Tak więc są tu trzy maksymalne przedziały monotoniczności. Mniej więcej dobrze piszesz.
ODPOWIEDZ