Witam!
Czy ktoś mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tych dwóch zadań ?
1. Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji \(f(x)=-{1\over3}x^3+4x^2-12x+1\)
2. Wyznacz ekstrema lokalne funkcji \(f(x)={-x^2+x-2\over x+1}\)
Pozdrawiam
Przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
\(f'(x)=\big(-{1\over3}x^3+4x^2-12x+1\big)'=-x^2+8x-12=-(x-2)(x-6)\wedge D'=D=\rr\)
Zatem, uwzględniając znak pochodnej:
\(f\searrow(-\infty;2)\wedge f\nearrow(2,6)\wedge f\searrow(6;+\infty)\)
Pozdrawiam
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
\(f'(x)=\big(-x^2+x-{2\over x+1}\big)'=-2x+1+{2\over(x+1)^2}={-2x^3-3x^2+3\over(x+1)^2}\wedge D'=D=\rr\setminus\{-1\}\)
ale ta pochodna zeruje się w niemiłym \(x\approx0,8\), czyli... nie domyśliłem się poprawnego wzoru funkcji
Pozdrawiam
Re: Przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
Dopiero po tej uwadze zorientowałem się, jakie dać polecenie aby był w ułamku. Czy to co wyżej zostało przez Ciebie napisane, jest poprawnie czy musiałbym coś zmienić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
teraz jest tak: \(f(x)={-x^2+x-2\over x+1}\) po mojej edycji tekstu.
teraz jest tak: \(f(x)={-x^2+x-2\over x+1}\) po mojej edycji tekstu.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
A jednak...
WKIE: \(f'(x)=0\iff x\in\{-3,1\}\)
WDIE: analizując znak pochodnej:
\(f\searrow(-\infty;-3)\wedge f\nearrow(-3;-1)\wedge f\nearrow(-1;1)\wedge f\searrow(1;+\infty)\)
Ostatecznie
\(\begin{cases}x=-3\\ y_{min}=f(-3)=7\end{cases}\vee\begin{cases}x=1\\ y_{max}=f(1)=-1\end{cases}\)
Pozdrawiam
[edited] zauważyłem po napisaniu posta, że
\(f'(x)=\left({-x^2+x-2\over x+1}\right)'={-x^2-2x+3\over(x+1)^2}={-(x+3)(x-1)\over(x+1)^2}\wedge D'=D=\rr\setminus\{-1\}\)
WKIE: \(f'(x)=0\iff x\in\{-3,1\}\)
WDIE: analizując znak pochodnej:
\(f\searrow(-\infty;-3)\wedge f\nearrow(-3;-1)\wedge f\nearrow(-1;1)\wedge f\searrow(1;+\infty)\)
Ostatecznie
\(\begin{cases}x=-3\\ y_{min}=f(-3)=7\end{cases}\vee\begin{cases}x=1\\ y_{max}=f(1)=-1\end{cases}\)
Pozdrawiam
[edited] zauważyłem po napisaniu posta, że
Do poprzedniej treści - tak, do poprawnej - właśnie napisałem
Re: Przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
Zatem dziękuję bardzo za pomoc!
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!