Znajdź równanie wspólnej stycznej do wykresów funkcji:
\(f(x)=x^2+4x+7,\ g(x)=-2x^2+10x-2\)
Rownanie stycznej do wykresów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 138
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rownanie stycznej do wykresów
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Rownanie stycznej do wykresów
To może tak:
wzór stycznej: \( y = ax + b \)
Tworzymy układ równań z styczną oraz pierwszą funkcja:
\( \begin{cases} y = x^2 + 4x + 7 \\ y = ax + b \end{cases} \)
Skąd:
\( x^2 + (4-a)x + 7 - b = 0 \)
Styczna do funkcji kwadratowej ma z nią dokładnie jeden punkt wspólny, dlatego mamy:
\( (a-4)^2 - 4(7 - b) = 0 \)
Stosując podobne rozumowanie dla drugiej funkcji dostajemy drugie równanie:
\( (a - 10)^2 - 8(b+2) = 0 \)
Tworzymy układ równań:
\( \begin{cases} (a-4)^2 -4(7-b) = 0 \\ (a-10)^2 -8(b+2) = 0 \end{cases} \)
co po rozwiązaniu daje:
\( \begin{cases} a = 2 \\ b = 6 \end{cases} \vee \begin{cases} a = 10 \\ b = -2 \end{cases} \)
i w konsekwencji szukane wzory stycznych:
\( y = 2x + 6 \vee y = 10x - 2 \)
wzór stycznej: \( y = ax + b \)
Tworzymy układ równań z styczną oraz pierwszą funkcja:
\( \begin{cases} y = x^2 + 4x + 7 \\ y = ax + b \end{cases} \)
Skąd:
\( x^2 + (4-a)x + 7 - b = 0 \)
Styczna do funkcji kwadratowej ma z nią dokładnie jeden punkt wspólny, dlatego mamy:
\( (a-4)^2 - 4(7 - b) = 0 \)
Stosując podobne rozumowanie dla drugiej funkcji dostajemy drugie równanie:
\( (a - 10)^2 - 8(b+2) = 0 \)
Tworzymy układ równań:
\( \begin{cases} (a-4)^2 -4(7-b) = 0 \\ (a-10)^2 -8(b+2) = 0 \end{cases} \)
co po rozwiązaniu daje:
\( \begin{cases} a = 2 \\ b = 6 \end{cases} \vee \begin{cases} a = 10 \\ b = -2 \end{cases} \)
i w konsekwencji szukane wzory stycznych:
\( y = 2x + 6 \vee y = 10x - 2 \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Rownanie stycznej do wykresów
Albo:
f'(x)=2x+4\wedge D_f'=D_f=\rr&&g'(x)=-4x+10\wedge D_g'=D_g=\rr\\
s_m:y=(2m+4)x-m^2+7& \quad&s_n:y=(-4n+10)x+2n^2-2\end{matrix}\\
\qquad s_m\equiv s_n\iff \begin{cases}2m+4=-4n+10\\-m^2+7=2n^2-2\end{cases}\]
Pozostaje rozwiązać ten układ, podstawić do równania stycznej i napisać, jak podał Icanseepeace , odpowiedź
Pozdrawiam
[edited] rodzina stycznych w "szukajce"
\[\begin{matrix}f(x)=x^2+4x+7&& g(x)=-2x^2+10x-2\\Fakt:
Do krzywej różniczkowalnej \(y=f(x)\wedge x\in D_f\) istnieje rodzina stycznych:
\[s_m:y=f'(m)(x-m)+f(m)\wedge m\in D'_f\]
f'(x)=2x+4\wedge D_f'=D_f=\rr&&g'(x)=-4x+10\wedge D_g'=D_g=\rr\\
s_m:y=(2m+4)x-m^2+7& \quad&s_n:y=(-4n+10)x+2n^2-2\end{matrix}\\
\qquad s_m\equiv s_n\iff \begin{cases}2m+4=-4n+10\\-m^2+7=2n^2-2\end{cases}\]
Pozostaje rozwiązać ten układ, podstawić do równania stycznej i napisać, jak podał Icanseepeace , odpowiedź
Pozdrawiam
[edited] rodzina stycznych w "szukajce"
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 138
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 583 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Rownanie stycznej do wykresów
Ta rodzina stycznych jest super, dziękuję. Szkoda, że tego nas profesor nie uczy
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rownanie stycznej do wykresów
\(x^2+4x+7\)
\(-2x^2+10x-2\)
\(2x+6\)
\(10x-2\)
\(-2x^2+10x-2\)
\(2x+6\)
\(10x-2\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl