Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mariannnnnnnno
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2021, 15:50
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji

Post autor: Mariannnnnnnno »

Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x) = -x^3-3x^2+72x+216\) w punkcie \(x_0 = -1\)
Ostatnio zmieniony 17 gru 2021, 11:58 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; _
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji

Post autor: eresh »

Mariannnnnnnno pisze: 17 gru 2021, 10:23 Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x) = -x^3-3x^2+72x+216\) w punkcie \(x0 = -1\)
\(f'(x)=-3x^2-6x+72\\
f'(-1)=-3+6+72=75\\
f(-1)=1-3-72+216=142\\
y=75(x+1)+142\\
y=75x+217\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ