Napisz równanie prostej prostopadłej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Napisz równanie prostej prostopadłej
Napisz równanie prostej prostopadłej do wykresu funkcji: y=5-3x przechodzącą przez punkt A(6,7)
Re: Napisz równanie prostej prostopadłej
\(y= -\frac{3}{2} \)-4
\(7=- \frac{3}{2}-b\) czy \(7=- \frac{3}{2}+b\) Czy będzie dodatnie czy ujemne?
\(7=- \frac{3}{2}-b\) czy \(7=- \frac{3}{2}+b\) Czy będzie dodatnie czy ujemne?
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Napisz równanie prostej prostopadłej
Skąd tam \(-\frac{3}{2}\)? Żeby się odnieść do tego co piszesz, nie możesz mówić półsłówkami, a powinieneś przedstawić szczegółowo cało swoje rozumowanie.
Jestem bardzo pewny siebie (bo to zadanie jest trywialnie proste) - mój wynik jest poprawny. Stawiam najlepsze piwo, jeśli wykażesz, że się mylę.
Re: Napisz równanie prostej prostopadłej
Przepraszam równanie w zadaniu to: \(y= -\frac{2}{3}x-4\)
7=− \(\frac{3}{2} −b\) czy \(7=− -\frac{3}{2} +b \) Czy B ma mieć znak dodatni czy ujemny??
7=− \(\frac{3}{2} −b\) czy \(7=− -\frac{3}{2} +b \) Czy B ma mieć znak dodatni czy ujemny??
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Napisz równanie prostej prostopadłej
\(\LaTeX\), a nie jakiś flex.
Mamy punkt \(A(x_A,y_A)\). Wszystkie (za wyjątkiem jednej prostej ,,pionowej'') proste przechodzące przez ten punkt mają równanie\[y-y_A=a(x-x_A).\]Jeśli wyjściowa prosta ma równanie \(y=5-3x\), to współczynnik kierunkowy prostej do niej prostopadłej wynosi \(\frac{1}{3}\), bo iloczyn współczynników kierunkowych prostych prostopadłych wynosi \(-1\). Jeśli więc \(A(6,7)\), to szukana prosta ma równanie\[y-7=\frac{1}{3}(x-6),\]a do ,,najprostszej" postaci (wyliczając \(y\)) sam sobie doprowadź.
Warto nauczyć się tego rodzaju metody, bo rozwiązanie takiego zadania to dwie sekundy.
Re: Napisz równanie prostej prostopadłej
Napisz równanie prostej prostopadłej do wykresu funkcji: \( y= \frac{2}{3}x-4 \) przechodzącą przez punkt A(6,7)
Tak powinno brzmieć zadanie. Pomyliłem się przy pisaniu
\(y=- \frac{3}{2}x-b \) czy \(y=- \frac{3}{2}x+b \)? Czy b powinno mieć znak dodatni czy ujemny?
Tak powinno brzmieć zadanie. Pomyliłem się przy pisaniu
\(y=- \frac{3}{2}x-b \) czy \(y=- \frac{3}{2}x+b \)? Czy b powinno mieć znak dodatni czy ujemny?
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Napisz równanie prostej prostopadłej
Tego podejścia w szkole nie uczą. Zapraszam na swój kanał, zobacz sobie ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=J99oPkns3iI&t=1s
https://www.youtube.com/watch?v=J99oPkns3iI&t=1s