Napisz wzór funkcji liniowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mariannnnnnnno
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2021, 15:50
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Napisz wzór funkcji liniowej

Post autor: Mariannnnnnnno »

Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc, że
a)przyjmuje wartości ujemne w przedziale \((- \infty ,-5)\) i wykres jest nachylony do osi odciętych pod kątem \(30^\circ\)
b)\(f(-1)=2,\ f(2)=8\)
Ostatnio zmieniony 13 lis 2021, 18:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Napisz wzór funkcji liniowej

Post autor: eresh »

Mariannnnnnnno pisze: 13 lis 2021, 15:56 Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc, że
a)przyjmuje wartości ujemne w przedziale \((- \infty ,-5)\) i wykres jest nachylony do osi odciętych pod kątem 30 stopni
\(f(-5)=0\\
a=\tg 30^{\circ}\\
a=\frac{\sqrt{3}}{3}\\
y=\frac{\sqrt{3}}{3}x+b\\
0=\frac{-5\sqrt{3}}{3}+b\\
b=\frac{5\sqrt{3}}{3}\\
y=\frac{\sqrt{3}}{3}x+\frac{5\sqrt{3}}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Napisz wzór funkcji liniowej

Post autor: eresh »

Mariannnnnnnno pisze: 13 lis 2021, 15:56 Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc, że

b)f(-1)=2, f(2)=8
\(y=ax+b\\
2=-a+b\\
2+a=b\)


\(8=2a+b\\
8=2a+2+a\\
6=3a\\
a=2\\
b=4\)

\(
y=2x+4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ