Funkcja wymierna.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Funkcja wymierna.

Post autor: Januszgolenia »

Funkcja \(g(x)= \frac{2x^2}{b-x}\), gdzie \(x \neq b\), przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy \(x \in (3, +\infty ) \). Wyznacz współczynnik b.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Funkcja wymierna.

Post autor: korki_fizyka »

Rozwiąż nierówność \(\frac{2x^2}{b-x} < 0\) i zastanów się po której stronie "0" leży b.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ