funkcja

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

funkcja

Post autor: puxux »

Dana jest funkcja \(f(x) = x^4\), gdzie \(x\in R\). Wyznacz równanie prostej stycznej do wykresu tej funkcji, która jest równoległa fo prostej \(y=4x+7\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: funkcja

Post autor: kerajs »

\(4x_0^3=4 \ \ \So \ \ x_0=1 \)
równanie stycznej:
\(y-1^4=4(x-1)\)
ODPOWIEDZ