Zadanie: funkcja trygonometryczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Samehada
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 paź 2021, 01:30
Płeć:

Zadanie: funkcja trygonometryczna

Post autor: Samehada »

Wyznacz zbiór wartości funkcji:

\(f(x) ={ 7\over \sin^2x − \sin x − 12}\)

\(\sin x ∊ <−1,1>\)

\(f(x) = \sin^2x − \sin x − 12 = (\sin x − {1\over2})^2 − 12 {1\over4}\)

dla sin x = −1
− 7/10

dla sin x = 1
− 7/12 a powinno być −4/7

Co jest nie tak?
Ostatnio zmieniony 13 paź 2021, 15:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Zadanie: funkcja trygonometryczna

Post autor: Icanseepeace »

a co dla \( \sin x = \frac{1}{2} \) ?
ODPOWIEDZ