Przekształcanie wykresu funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Przekształcanie wykresu funkcji
Podaj w jaki sposób należy przekształcić wykres funkcji \(g(x)= \sqrt{x+4}\) aby otrzymać wykres funkcji \(y= \sqrt{4x+4}\).
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Przekształcanie wykresu funkcji
\( y = \sqrt{4x + 4} = 2\sqrt{x + 1} = 2\sqrt{x + 4 - 3} \)
Najpierw przesuwasz wykres funkcji \( g(x) \) o wektor \( [3 , 0] \) a następnie stosujesz powinowactwo prostokątne względem osi OX o skali \( k = 2 \).
Najpierw przesuwasz wykres funkcji \( g(x) \) o wektor \( [3 , 0] \) a następnie stosujesz powinowactwo prostokątne względem osi OX o skali \( k = 2 \).
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Przekształcanie wykresu funkcji
Albo bezpośrednio przekształcając wykres \(y=g(x)\) przez powinowactwo prostokątne względem osi \(Oy\) i skali \(k={1\over4}\) uzyskując wykres funkcji \(y=f(x)=g(4x)\)
Pozdrawiam
[edited]
Polecam do sprawdzania poprawności przekształceń wykresów funkcji
Pozdrawiam
[edited]
Polecam do sprawdzania poprawności przekształceń wykresów funkcji