Dla jakiego t funkcja przyjmuje największą wartość?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jasiu2012
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 27 lis 2020, 23:11
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Dla jakiego t funkcja przyjmuje największą wartość?

Post autor: Jasiu2012 »

Czy możliwe jest obliczenie dla jakiego t funkcja przyjmuje największą wartość w przedziale <-1,1>?

Funckja o której mówię:

a(t) = 3.22*t^2 + 1.96sinα*t

Dodam, jeśli miałoby to znaczenie, że t=cosα
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dla jakiego t funkcja przyjmuje największą wartość?

Post autor: korki_fizyka »

Oczywiście, że jest to możliwe :) Na początek proponuję jednak żebyś ogarnął sposób zapisywania wyrażeń i wzorów na tym forum, w końcu jesteś tu już prawie rok.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Jasiu2012
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 48
Rejestracja: 27 lis 2020, 23:11
Podziękowania: 25 razy
Płeć:

Re: Dla jakiego t funkcja przyjmuje największą wartość?

Post autor: Jasiu2012 »

Przepraszam za mój zapis. Niestety post, tak jak inne zostały napisane z telefonu, gdyż póki co nie mam innej możliwości (raczej nie muszę się tłumaczyć). Jeśli wiesz jak na urządzeniu mobilnym zapisać symbol mnożenia i potęgę śmiało mów.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dla jakiego t funkcja przyjmuje największą wartość?

Post autor: korki_fizyka »

Chodziło mi o ubranie tego w [....texa...], a smartfonu nie posiadam.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Dla jakiego t funkcja przyjmuje największą wartość?

Post autor: Icanseepeace »

Dla \( t = \cos ( \frac{\pi}{4} - \frac{ \arccos (\frac{0.98}{\sqrt{3.5525}})}{2}) \) i szukaną wartością jest \( 1.61 + \sqrt{3.5525}\).
P.S.
Tak jak wspomniał korki_fizyka zacznij używać otoczeń matematycznych do zapisywania wzorów matematycznych.
W przeciwnym razie po pewnym czasie ludzie przestaną Ci po prostu odpisywać.
ODPOWIEDZ