trygonometria latwe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

trygonometria latwe

Post autor: Mafmayks »

czesc mam pytanie odnosnie latwego zadania z trygonometrii.
gdy pierwszy raz nie robilem tego zadania po prostu ze wzoru na podwojony kat, robilem je tym sposobem, ale dlaczego on nie wychodzi, co jest w nim zle?:

zamienilem cos^2 165 na (cos165)^2 tak samo z sinusem, bo chcialem wykorzystac wzor skroconego mnozenia. powstaly dwa nawiasy z ktorych juz po prostu zamienilem ze wzorow redukcyjnych sinusa na cosinusa, a dalej obliczylem ze wzoru na sume roznych katow cosinusa itd.

Zadanie:
(w stopniach oczywiscie)
\( \cos^2165 - \sin^2165\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: trygonometria latwe

Post autor: kerajs »

\( \cos^2165^o - \sin^2165^o=\cos 330^o=\frac12\)
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: trygonometria latwe

Post autor: Mafmayks »

kerajs pisze: 24 sie 2021, 04:30 \( \cos^2165^o - \sin^2165^o=\cos 330^o=\frac12\)
nie, odpowiedz to

\( \frac{\sqrt{3}}{2 }\)
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: trygonometria latwe

Post autor: Mafmayks »

kerajs pisze: 24 sie 2021, 04:30 \( \cos^2165^o - \sin^2165^o=\cos 330^o=\frac12\)
cos(360)= cos(-30) = cos30 ...

i tez chodzilo mi o wytlumaczenie czemu rozklad na nawiasy nie dziala
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: trygonometria latwe

Post autor: kerajs »

Mafmayks pisze: 24 sie 2021, 04:57 cos(360)= cos(-30) = cos30 ...
Tak. Chyba już spałem gdy poprzednio pisałem.
\(\cos(330^0)= \cos(360^0-30^0) = \cos 30^0= \frac{ \sqrt{3} }{2} \)
Rozkład na iloczyn
\(\cos^2 165^0-\sin^2 165^0=(\cos 165^0-\sin 165^0)(\cos 165^0+\sin 165^0)\)
jest poprawny, lecz niewygodny z powodu ''brzydkiego'' kąta. Oczywiście możesz wyliczać:\(\cos 165^0=\cos (120^0+45^0)=...\\
\sin 165^0=\sin ( 120^0+45^0)=...\)
ODPOWIEDZ