funkcja trygonometryczna pytanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

funkcja trygonometryczna pytanie

Post autor: Mafmayks »

Czesc, mam pewne pytanie. W szkole pod koniec roku bardzo powierzchownie przerobilismy temat fkcja trygonometryczna. Chcialbym sam sie go nauczyc poniewaz rownania trygonometryczne to wysoko putnkowane zadanie ktore pojawilo sie na prawie kazdej maturze. Czy sa zagadnienia typu ''wyznaczanie zbioru wartosci''(nie pojawilo sie na zadnej maturze), ktore sa tylko w programie nauczania, a na maturze nie sa sprawdzane (z tematu trygonometria)?

czy wiedza o zbiorze wartosci, okresie podstawowym itd. przyda mi sie do rozwiazywania rownan i nierownosci trygonometrycznych? czy moge sobie pozwolic aby je pominac?

licze na wasza odpowiedz z gory wielkie dzieki
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: funkcja trygonometryczna pytanie

Post autor: Jerry »

Mafmayks pisze: 06 sie 2021, 00:56 ...czy wiedza o zbiorze wartosci, okresie podstawowym itd. przyda mi sie do rozwiazywania rownan i nierownosci trygonometrycznych?
Tak!
Chociażby po to, żeby od razu zauważyć:
-) sprzeczność równania \(\sin x={1+\sqrt{10}\over2}\)
-) rozwiązania równania \(\cos x=0\): \(x={\pi\over2}+k\cdot\pi\wedge k\in\zz\)
Mafmayks pisze: 06 sie 2021, 00:56 ... czy moge sobie pozwolic aby je pominac?
Pójście po linii najmniejszego oporu nie jest najlepszym wyjściem, tak jak zapominanie o prawym alcie...

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: funkcja trygonometryczna pytanie

Post autor: Icanseepeace »

Mafmayks pisze: 06 sie 2021, 00:56 czy wiedza o zbiorze wartosci, okresie podstawowym itd. przyda mi sie do rozwiazywania rownan i nierownosci trygonometrycznych? czy moge sobie pozwolic aby je pominac?
Nie rozwiążesz równania/nierówności trygonometrycznej bez wiedzy na temat okresu danej funkcji.
Oczywiście możesz pomijać dane materiał, ale prędzej czy później i tak do niego wrócisz na przykład przy rozwiązywaniu zadań z repetytorium czy z próbnej matury. Zaryzykuje stwierdzenie, że nie mając wcześniejszej wiedzy możesz nawet nie wiedzieć jak rozpocząć zadanie z innego działu. Zauważ, że brak wiedzy na temat równania kwadratowego uniemożliwi Ci rozwiązywanie większości zadań z wielomianów, części zadań z ciągów/trygonometrii/logarytmów itd.
ArcymistrzMat135
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 14 lip 2021, 11:06

Re: funkcja trygonometryczna pytanie

Post autor: ArcymistrzMat135 »

Równiania trygonometryczne na maturze rozwiązuje sie na pewnym przedziale, zazwyczaj 2pi, więc warto wiedziec dlaczego.
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: funkcja trygonometryczna pytanie

Post autor: Mafmayks »

dzieki za wasze odpowiedzi, zrobie jak radzicie.
ODPOWIEDZ