Podaj przykład funkcji homograficznej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Boyce
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 14 cze 2021, 10:25
Płeć:

Podaj przykład funkcji homograficznej

Post autor: Boyce »

której wykres ma ten sam środek symetrii co hiperbola o równaniu podanym niżej, ale nie ma z nią punktów wspólnych

a) \(y ={ 2x+3\over x−1}\)

b) \(y = {8−2x\over x+3}\)

c) \(y = {−x\over 2x−1}\).
Ostatnio zmieniony 14 cze 2021, 11:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Podaj przykład funkcji homograficznej

Post autor: Jerry »

Zgadłem chociaż, o co Ci chodziło?
Boyce pisze: 14 cze 2021, 10:56 a) \(y ={ 2x+3\over x−1}\)
Skoro
\(y =f(x)={ 2x+3\over x−1}={2x-2+5\over x-1}=2+{5\over x-1}\)
to może np. być:
\(y=g(x)=2+{-5\over x-1}\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ