Zadania z wielomianów!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nandelle
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2008, 15:51

Zadania z wielomianów!

Post autor: nandelle »

Mam straszny problem z zadaniami z wielomianów. Nie rozumiem ich i po prostu nawet nie wiem od czego zacząć. będę wdzięczna za każdą pomoc.


Zad. 1 Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wilomian P(x)=x4+2x2-3 jest wielomianem R(x)=x3-2x2+2 Wyznacz resztę z dzielenia tego wilomianu przez wielomian F(x)=x2-1

Zas. 2 Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wilomian P(x)=x4+x3-3x2-4x-4 jest wilomianem R(x)=x3-5x+1 Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2-4

Zas. 3 Dla jakich wartości parametru "a" reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x4-3x3+ax2+a2x+2 przez dwumian (x-1) jest większa od 3.

Jeśli komuś oda się zrobić zadanie np. pierwsze, to nie trzeba będzie tego drugiego, bo są praktycznie identyczne, a ja postaram się je zrobić na zasadzie przeanalizoania i podstawienia po prostu innych danych
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Rzuć okiem na te zadania.

http://www.zadania.info/d413/1

Co do Twoich zadań to pewnie będą zrobione wieczorem
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1863
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

nandelle pisze:Zad. 1 Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wilomian P(x)=x4+2x2-3 jest wielomianem R(x)=x3-2x2+2 Wyznacz resztę z dzielenia tego wilomianu przez wielomian F(x)=x2-1
http://www.zadania.info/8750973
Zas. 2 Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wilomian P(x)=x4+x3-3x2-4x-4 jest wilomianem R(x)=x3-5x+1 Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2-4
http://www.zadania.info/7385687
Zas. 3 Dla jakich wartości parametru "a" reszta z dzielenia wielomianu W(x)=2x4-3x3+ax2+a2x+2 przez dwumian (x-1) jest większa od 3.
http://www.zadania.info/8137973
nandelle
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 11 kwie 2008, 15:51

Post autor: nandelle »

Dzięki wielkie! Uratowałaś mi życie!
ODPOWIEDZ