Wywnioskuj na podstawie poniższych równości, czy liczba \(x\) jest dodatnia, czy ujemna
a) \(6^x=2\)
c) \(( \sqrt5)^x = 0,4\)
e) \((0,75)^x=12\).
Wywnioskuj na podstawie poniższych równości,
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wywnioskuj na podstawie poniższych równości,
Ostatnio zmieniony 04 cze 2021, 00:50 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Wywnioskuj na podstawie poniższych równości,
a) \(6^x=2\iff x=\log_62>0\)
c) \(( \sqrt5)^x = 0,4\iff x=\log_\sqrt50,4<0\)
e) \((0,75)^x=12\iff x=\log_{0,75}12<0\)
Pozdrawiam
c) \(( \sqrt5)^x = 0,4\iff x=\log_\sqrt50,4<0\)
e) \((0,75)^x=12\iff x=\log_{0,75}12<0\)
Pozdrawiam