Witam wszystkich, czy możecie mi pomóc z tym problemem?
Wielomian \(W(x) = x^3 + ax^2 + bx + c\) ma trzy pierwiastki rzeczywiste, które tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy \(-2\). Oblicz współczynniki \(a,\ b ,\ c\) wiedząc że \(W(-3) = -48\)
Z góry dziękuję!!!
Wielomian
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kaizmoto1489
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 maja 2021, 06:48
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wielomian
Próbowałeś ułożyć układ równań i go rozwiązać?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Wielomian
Skoro pierwiastki tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2 to można je zapisać w postaci:
\( x_1 = A - 2 \ , \ x_2 = A \ , \ x_3 = A + 2 \) dla pewnej liczby rzeczywistej \( A \)
Wtedy postać iloczynowa tego wielomianu jest następująca:
\( W(x) = (x - A + 2)(x-A)(x-A-2) = (x-A)^3 - 4(x-A) \)
Ponadto wiemy, że \( W(-3) = -48 \), zatem
\( W(-3) = -(A+3)^3 + 4(A+3) = -48 \So (A+3)^3 - 4(A+3) - 48 = 0 \)
Stąd po rozwiązaniu dostajemy, że \( A = 1 \) i nasz wielomian ma postać:
\( W(x) = (x+1)(x-1)(x-3) \)
Wystarczy wymnożyć i porównać współczynniki (lub skorzystać z wzorów Viete'a)
Edit:
Zamieniłem oznaczenie \( x_2 = a \) na \( x_2 = A \) ze względu na kolizję oznaczać z współczynnikiem wielomianu.
\( x_1 = A - 2 \ , \ x_2 = A \ , \ x_3 = A + 2 \) dla pewnej liczby rzeczywistej \( A \)
Wtedy postać iloczynowa tego wielomianu jest następująca:
\( W(x) = (x - A + 2)(x-A)(x-A-2) = (x-A)^3 - 4(x-A) \)
Ponadto wiemy, że \( W(-3) = -48 \), zatem
\( W(-3) = -(A+3)^3 + 4(A+3) = -48 \So (A+3)^3 - 4(A+3) - 48 = 0 \)
Stąd po rozwiązaniu dostajemy, że \( A = 1 \) i nasz wielomian ma postać:
\( W(x) = (x+1)(x-1)(x-3) \)
Wystarczy wymnożyć i porównać współczynniki (lub skorzystać z wzorów Viete'a)
Edit:
Zamieniłem oznaczenie \( x_2 = a \) na \( x_2 = A \) ze względu na kolizję oznaczać z współczynnikiem wielomianu.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Wielomian
Albo
\((x_2-2)+x_2+(x_2+2)=-a\)
czyli, zgodnie z oznaczeniami Icanseepeace
\(A=x_2=-{a\over3}\)
Pozdrawiam
Z nich wynika bezpośrednio, że
\((x_2-2)+x_2+(x_2+2)=-a\)
czyli, zgodnie z oznaczeniami Icanseepeace
\(A=x_2=-{a\over3}\)
Pozdrawiam