Zad.1.Dana jest funkcja \(f(x)=-3(x-5)(x+2)\).
a) odczytaj miejsca zerowe funkcji
b) sprawdź czy punkt \(P(1,8)\) należy do wykresu tej funkcji
fun.kwadrat
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
- Podziękowania: 4 razy
fun.kwadrat
Ostatnio zmieniony 26 maja 2021, 13:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: fun.kwadrat
a) \( -3(x-5)(x+2) = 0 \\ x - 5 = 0 \vee x + 2 = 0 \\ x = 5 \vee x = -2 \)
Czyli są to liczby które zerują nawiasy.
b) \( f(1) = -3(1-5)(1+2) = -3 \cdot (-4) \cdot 3 = -36 \neq 8 \)
Punkt \( P(1,8) \) nie należy do wykresu funkcji \( f\).
Czyli są to liczby które zerują nawiasy.
b) \( f(1) = -3(1-5)(1+2) = -3 \cdot (-4) \cdot 3 = -36 \neq 8 \)
Punkt \( P(1,8) \) nie należy do wykresu funkcji \( f\).
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: fun.kwadrat
Miejsca zerowe to miejsca przecięcia wykresu funkcji z osią odciętych czyli \(y = f(x) = 0\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl