parzystosc funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

parzystosc funkcji

Post autor: Mafmayks »

potrzebuje pomocy w tym zadaniu, bo nie wiem czy dobrze robię

zbadaj czy podana fkcja jest parzysta czy nieparzysta

\(y = \frac{sin x}{2+ sin^2x} \)

z góry dzieki
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: panb »

Mafmayks pisze: 24 maja 2021, 22:49 potrzebuje pomocy w tym zadaniu, bo nie wiem czy dobrze robię

zbadaj czy podana fkcja jest parzysta czy nieparzysta

\(y = \frac{\sin x}{2} + \sin^2x\)

z góry dzieki
\(f(x)=\frac{\sin x}{2} +\sin^2x\\
f(-x)=\frac{sin (-x)}{2} + sin^2(-x)=- \frac{\sin x}{2}+(-\sin x)^2=-\frac{\sin x}{2} + \sin^2x\neq -\frac{\sin x}{2} - \sin^2x =-f(x)\)


Ponieważ nie zachodzi równość \(f(-x)=-f(x) \text{ ani } f(-x)=f(x)\), więc funkcja nie jest ani parzysta, ani nieparzysta.
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: Mafmayks »

no wlasnie tylko ze w odp jest ze jest nieparzysta :/
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: Mafmayks »

Mafmayks pisze: 24 maja 2021, 23:37 no wlasnie tylko ze w odp jest ze jest nieparzysta :/
błąd w odp?
Ostatnio zmieniony 25 maja 2021, 10:09 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: panb »

czy ta funkcja wygląda tak jak napisałeś?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: panb »

Może tam jest \(\sin2x\), a nie \(\sin^2x\)?
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: Mafmayks »

panb pisze: 24 maja 2021, 23:40 Może tam jest \(\sin2x\), a nie \(\sin^2x\)?
już wiem, błąd jest bo jak pisalem przyklad to zostal on poprawiony na kod ale niestety nie tak jak mi chodzilo. a mialo być sinx/ 2+sin^2x. to sin^2x tez jest w mianowniku
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: panb »

No widzisz! Nie dziw się teraz, że za brak kodu post ląduje w śmietniku.
Napisz to porządnie.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: parzystosc funkcji

Post autor: Icanseepeace »

\( f(x) = \frac{ \sin (x)}{1 + \sin ^2 (x)} \)
Dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych.
\( -f(-x) = -\frac{ \sin (-x)}{1 + \sin ^2 (-x)} = -\frac{- \sin (x)}{1 + (-\sin (x))^2} = \frac{ \sin (x)}{1 + \sin ^2 (x)} = f(x) \)
Funkcja jest nieparzysta.
Staraj się używać zapisów dedykowanych dla tekstu matematycznego.
Nie dość, że ludzie chętniej ci pomogą to unikniesz nieporozumień dotyczących nieczytelnego zapisu.
ODPOWIEDZ