układ równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
- Podziękowania: 4 razy
układ równań
rozwiaz algebraiczne układ równań \( \begin{cases}y=3x^2+x-3\\ y=2x^2-x+5 \end{cases} \)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2021, 15:38 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
- Jerry
- Expert
- Posty: 3511
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1918 razy
Re: układ równań
\( \begin{cases}y=3x^2+x-3\\ y=2x^2-x+5 \end{cases} \So 3x^2+x-3=2x^2-x+5\\ x^2+2x-8=0\\(x+4)(x-2)=0\\ \begin{cases}x=-4\\y=3\cdot(-4)^2+(-4)-3 \end{cases}\vee\begin{cases}x=2\\y=3\cdot2^2+2-3 \end{cases} \)
Pozdrawiam
Dziś Twój pierwszy dzień na naszym forum - poprawiałem, od jutra...
Pozdrawiam
Dziś Twój pierwszy dzień na naszym forum - poprawiałem, od jutra...