zadania z wielomianów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piter20040614
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
Podziękowania: 4 razy

zadania z wielomianów

Post autor: piter20040614 »

Dany jest wielomian \(w(x)= 3x^2-2x+4\) .Podaj stopień wielomianu \(w(x)\) oraz oblicz wartość wielomianu \(w(x)\) dla :
a) \(x= -2\)
b) \(x= {1\over3}\)
c) \(x=\sqrt2\)

2.Dane są wielomiany \(w(x)=x^2+3x-1\) oraz \(u(x)=x^4-6x^3-2x^2\) Wykonaj działania :
a) \(w(x)-2u(x)\)=
b)\(w(x)· u(x)=\)
c)\((w(x))^2\)=
Ostatnio zmieniony 21 maja 2021, 15:28 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania z wielomianów

Post autor: eresh »

piter20040614 pisze: 21 maja 2021, 13:12 Dany jest wielomian \(w(x)= 3x^2-2x+4\) .Podaj stopień wielomianu w(x) oraz oblicz wartość wielomianu w(x) dla : a)x= -2 b) x= 1 3 c)x=√2

stopień 2

\(w(-2)=3(-2)^2-2(-2)+4=...\\
w(13)=3\cdot 13^2-2\cdot 13+4=...\\
w(\sqrt{2})=3\cdot (\sqrt{2})^2-2\sqrt{2}+4=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania z wielomianów

Post autor: eresh »

piter20040614 pisze: 21 maja 2021, 13:12

2.Dane są wielomiany w(x)=x2+3x-1 oraz u(x)=x4-6x3-2x2 Wykonaj działania :a) w(x)-2u(x)= b)w(x)· u(x)= c)(w(x))2=
Z czym konkretnie masz problem w tym zadaniu?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
piter20040614
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
Podziękowania: 4 razy

Re: zadania z wielomianów

Post autor: piter20040614 »

c)(w(x))2=
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadania z wielomianów

Post autor: eresh »

piter20040614 pisze: 21 maja 2021, 13:16 c)(w(x))2=
na forum stosujemy LaTeX-a: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568

\((w(x))^2=(x^2+3x-1)^2=(x^2+3x-1)(x^2+3x-1)=...\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ