Zadanie z funkcji kwadratowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piter20040614
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
Podziękowania: 4 razy

Zadanie z funkcji kwadratowej

Post autor: piter20040614 »

1.
czy podane równania maja pierwiastki? jesli tak to oblicz sume i iloczyn nie rozwiązując równania \(2x^2-3x-4=0\), \(-3x^2+6x+2=0\)
2.
wyznacz wartośc najmniejszą i największą funkci \(f(x) =2x^2-x-4\) w przedziale \(<0,3>\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2021, 15:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcji kwadratowej

Post autor: eresh »

piter20040614 pisze: 21 maja 2021, 12:47
2.
wyznacz wartośc najmniejszą i największą funkci \(f(x) =2x^2-x-4\) w przedziale \(<0,3>\)
\(p=\frac{1}{4}\in [0,3]\\
f(\frac{1}{4})=2\cdot \frac{1}{16}-\frac{1}{4}-4=-4,125\\
f(0)=-4\\
f(3)=2\cdot 9-3-4=11\)

wartość największa - f(3)
wartość najmniejsza- f(0,25)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcji kwadratowej

Post autor: eresh »

piter20040614 pisze: 21 maja 2021, 12:47 1.
czy podane równania maja pierwiastki? jesli tak to oblicz sume i iloczyn nie rozwiązując równania \(2x2-3x4=0\), \(-3x2+6x+2=0\)
popraw pierwsze równanie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcji kwadratowej

Post autor: eresh »

piter20040614 pisze: 21 maja 2021, 12:47 1.
czy podane równania maja pierwiastki? jesli tak to oblicz sume i iloczyn nie rozwiązując równania 2x2-3x4=0, -3x2+6x+2=0
\(-3x^2+6x+2=0\\
x_1+x_2=\frac{-b}{a}\\
x_1+x_2=\frac{-6}{-3}=2\\
x_1x_2=\frac{c}{a}\\
x_1x_2=\frac{2}{-3}=-\frac{2}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ