pomocy w f. kwadratowej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
piter20040614
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
Podziękowania: 4 razy

pomocy w f. kwadratowej

Post autor: piter20040614 »

oblicz sume pierwiastków podanych równań \(36x^2-1=0\), \(x(x+3)=2x(x-1)\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: pomocy w f. kwadratowej

Post autor: eresh »

piter20040614 pisze: 21 maja 2021, 12:38 oblicz sume pierwiastków podanych równań \(36x^2-1=0\), \(x(x+3)=2x(x-1)\)
\(36x^2-1=0\\
(6x-1)(6x+1)=0\\
x=\frac{1}{6}\\
x_2=-\frac{1}{6}\)


\(x(x+3)=2x(x-1)\\
x^2+3x-2x^2+2x=0\\
-x^2+5x=0\\
-x(x-5)=0\\
x=0\\
x=5\)


\(\frac{1}{6}-\frac{1}{6}+0+5=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ