pomocy w zadaniach z funcji kwadratowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 maja 2021, 12:23
- Podziękowania: 4 razy
pomocy w zadaniach z funcji kwadratowej
Pole pewnego prostokata jest równe 1,26m2. oblicz jego obw jesli długośc boków tego prostokata różni sio 0,5m
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: pomocy w zadaniach z funcji kwadratowej
\( x \) - krótszy bok ( \( x > 0 \))
\( x + 0.5 \) - dłuższy bok
\( P = x(x + 0.5) = 1.26 \)
\( Obw = 2x + 2(x + 0.5) = 2x + 2x + 1 = 4x + 1 = \sqrt{16x^2 + 8x + 1} =\\ \quad = \sqrt{16 \cdot [x(x + 0.5)] + 1} = \sqrt{16 \cdot 1.26 + 1} = 4.6\text{ m} \)
\( x + 0.5 \) - dłuższy bok
\( P = x(x + 0.5) = 1.26 \)
\( Obw = 2x + 2(x + 0.5) = 2x + 2x + 1 = 4x + 1 = \sqrt{16x^2 + 8x + 1} =\\ \quad = \sqrt{16 \cdot [x(x + 0.5)] + 1} = \sqrt{16 \cdot 1.26 + 1} = 4.6\text{ m} \)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2021, 15:23 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; nowa linia \\
Powód: poprawa kodu; nowa linia \\