Reszta z dzielenia wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Iliasz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 09 kwie 2021, 10:28
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Iliasz »

Reszta z dzielenia wielomianu \(W(x)\) przez \(x-3\) wynosi \(6\). Oblicz resztę z dzielenia wielomianu \(W(x-1)\) przez \(x-4\).
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3510
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Reszta z dzielenia wielomianu

Post autor: Jerry »

Skoro
\(w(3)=6\)
to dla
\(u(x)=w(x-1)\)
mamy
\(u(4)=w(4-1)=w(3)=6\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ