Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nakumotte
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 kwie 2021, 11:50
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych

Post autor: Nakumotte »

Witam potrzebuję pomocy w zadaniu!
\(f(x)= - \cos (x-{π\over3})\\ \\

g(x)= \sin (x+{π\over6}) - 1\\ \\

h(x)= 3 \cos (x-{π\over6})\)


Potrzebuję to na dzisiaj więc z góry proszę o pomoc i dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2021, 12:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, odrobina kodu, to nie jest trudne!
Nakumotte
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 kwie 2021, 11:50
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych

Post autor: Nakumotte »

Dodam, że potrzebuję wyznaczyć miejsca zerowe i naszkicować owy wykres ale nie wiem jak :v
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych

Post autor: Jerry »

Nakumotte pisze: 30 kwie 2021, 11:56 \(f(x)= - \cos (x-{π\over3})\)
1) \(y_1=\cos x\) w prawo o \({\pi\over3}\) (standardowo - dwie kratki)
2) \(y_2=\cos(x-{\pi\over3})\) w symetrii względem osi \(ox\)
3) \(y_3=-\cos(x-{\pi\over3})\)
wykres.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych

Post autor: Jerry »

Nakumotte pisze: 30 kwie 2021, 11:56 \(g(x)= \sin (x+{π\over6}) - 1\)
1) \(y_1=\sin x\) w lewo o \({\pi\over6}\) - standardowo - jedna kratka
2) \(y_2=\sin(x+{\pi\over6})\) w dół o \(1\) - standardowo dwie kratki
3) \(y_3=\sin(x+{\pi\over6})-1\)
wykres_2.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych

Post autor: Jerry »

Nakumotte pisze: 30 kwie 2021, 11:56 \(h(x)= 3 \cos (x-{π\over6})\)
1) \(y_1=\cos x\) w prawo o \({\pi\over6}\) - standardowo - jedna kratka
2) \(y_2=\cos(x-{\pi\over6})\) zwiększ odległość każdego punktu wykresu od osi \(ox\) trzykrotnie
3) \(y_3=3\cos(x-{\pi\over6})\)
wykres_3.jpg
Pozdrawiam
Nakumotte
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 30 kwie 2021, 11:50
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

Re: Przekształcanie wykresów funkcji trygonometrycznych

Post autor: Nakumotte »

Dziękuje za pomoc^^
ODPOWIEDZ