Funkcja - wyznacz

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Funkcja - wyznacz

Post autor: Hacker000 »

Wyznacz całkowite współczynniki a, b wielomianu \(W(x) = x^3 + ax^2 + bx + 2\) wiedząc, że \(1 + \sqrt{2} \) jest pierwiastkiem tego wielomianu. Dla wyznaczonych współczynników a, b oblicz pozostałe pierwiastki wielomianu \(W(x)\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Funkcja - wyznacz

Post autor: eresh »

Hacker000 pisze: 23 kwie 2021, 09:32 Wyznacz całkowite współczynniki a, b wielomianu \(W(x) = x^3 + ax^2 + bx + 2\) wiedząc, że \(1 + \sqrt{2} \) jest pierwiastkiem tego wielomianu. Dla wyznaczonych współczynników a, b oblicz pozostałe pierwiastki wielomianu \(W(x)\).
\(W(1+\sqrt{2})=0\\
7+5\sqrt{2}+a(3+2\sqrt{2})+b(1+\sqrt{2})+2=0\\
7+3a+b+2+(5+2a+b)\sqrt{2}=0\\
\begin{cases}3a+b+9=0\\5+2a+b=0\end{cases}\\
a=-4\\b=3
\)


\(W(x) = x^3 -4x^2 + 3x + 2\\
x^3-4x^2+3x+2=0\\
x_1=2\\
x_2=1+\sqrt{2}\\
x_3=1-\sqrt{2}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ