Funkcja - najmniejsza wartość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Funkcja - najmniejsza wartość

Post autor: Hacker000 »

Wyznacz najmnijeszą wartość funkcji \(f(x)=\frac{x^4+1}{x^2+1}, x \in R \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Funkcja - najmniejsza wartość

Post autor: panb »

Hacker000 pisze: 23 kwie 2021, 09:27 Wyznacz najmnijeszą wartość funkcji \(f(x)=\frac{x^4+1}{x^2+1}, x \in R \)
\(f'(x)= \frac{2x(x^4+2x^2-1)}{(x^2+1)^2}=0 \iff x=\pm\sqrt{\sqrt2-1} \vee x=0 \)

Znak pochodnej: \(----- (-\sqrt{\sqrt2-1}) ++++ 0 ----(\sqrt{\sqrt2-1})++++\)

\[f_{min}=f(\pm\sqrt{\sqrt2-1})=2\sqrt2-2\]
ODPOWIEDZ