zadanie - funkcje równoległe z parametrem (podstawa)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
problem_007
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 kwie 2021, 22:54
Podziękowania: 3 razy

zadanie - funkcje równoległe z parametrem (podstawa)

Post autor: problem_007 »

Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób zrobić takie zadanie:

"11. Dla jakich wartości parametru m funkcje są równoległe \(f(x)=(m^2+1)x+2\) i \(g(x)=(3−m)x+\sqrt{5}\)"

*** Zadanie pochodzi ze strony https://www.zdajmyto.pl, z arkuszy ( https://www.zdajmyto.pl/arkusze/3) zadanie 11. Jako odpowiedź wskazano B, ale nie mogę się doliczyć.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: zadanie - funkcje równoległe z parametrem (podstawa)

Post autor: eresh »

problem_007 pisze: 17 kwie 2021, 16:01 Czy może mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób zrobić takie zadanie:

"11. Dla jakich wartości parametru m funkcje są równoległe \(f(x)=(m^2+1)x+2\) i \(g(x)=(3−m)x+\sqrt{5}\)"

*** Zadanie pochodzi ze strony https://www.zdajmyto.pl, z arkuszy ( https://www.zdajmyto.pl/arkusze/3) zadanie 11. Jako odpowiedź wskazano B, ale nie mogę się doliczyć.
\(m^2+1=3-m\\
m^2+m-2=0\\
\Delta=1-4\cdot (-2)=9\\
m_1=\frac{-1-3}{2}=-2\\
m_2=\frac{-1+3}{2}=1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ