Wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
michalux832
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 13 kwie 2021, 14:06
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Wykres funkcji

Post autor: michalux832 »

Naszkicuj wykres funkcji \(y=x^2\) a następnie wykonując odpowiednie przekształcenie naszkicuj wykres funkcji \(y=|(x+2)^2-1|\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Wykres funkcji

Post autor: eresh »

michalux832 pisze: 15 kwie 2021, 14:50 Naszkicuj wykres funkcji \(y=x^2\) a następnie wykonując odpowiednie przekształcenie naszkicuj wykres funkcji \(y=|(x+2)^2-1|\)
obrazek.png
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Młodociany całkowicz
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 170
Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 39 razy

Re: Wykres funkcji

Post autor: Młodociany całkowicz »

Wykres \(x^2\) przesuwasz o 2 w lewo, potem o 1 w dół, a na koniec odbijasz część poniżej osi OY symetrycznie względem tej osi.
ODPOWIEDZ