Zadanie z funkcją liniową

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Natka73
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2021, 16:14
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Zadanie z funkcją liniową

Post autor: Natka73 »

Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt \((1,-3)\) i jest prostopadły do prostej o równaniu
\(y= \frac{1}{2}x + \frac{1}{2} \) .
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2021, 13:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
kama2
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 07 wrz 2014, 10:31
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadanie z funkcją liniową

Post autor: kama2 »

Przecież to elementarne! podpowiem, że współczynnik kierunkowy tej prostej= -2.
Natka73
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2021, 16:14
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcją liniową

Post autor: Natka73 »

Czy po podstawieniu powinno wyjść 1?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Zadanie z funkcją liniową

Post autor: Jerry »

Natka73 pisze: 12 kwie 2021, 13:07 Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt \((1,-3)\) i jest prostopadły do prostej o równaniu \(y= \frac{1}{2}x + \frac{1}{2} \) .
Czyli szukasz \(y=ax+b\) takiej, że \( \begin{cases} a\cdot{1\over2}=-1\\ -3=a\cdot1+b\end{cases} \)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ