Podaj ilość rozwiązań równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mara153
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 17 lis 2020, 14:37
Podziękowania: 12 razy

Podaj ilość rozwiązań równania

Post autor: Mara153 »

Podaj ilość rozwiązań równania \(|||x|-3|-2|=m\) gdzie \( m\in \rr \) w zależności od parametru \(m\).
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2021, 15:56 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała"matematyka" w [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Podaj ilość rozwiązań równania

Post autor: eresh »

Mara153 pisze: 10 kwie 2021, 14:36 Podaj ilość rozwiązań równania |||x|-3|-2|=m gdzie \( m\in R \) w zależności od parametru m.
rysujemy wykres \(f(x)=|||x|-3|-2|\)
obrazek.png
równanie ma:
0 rozwiązań, gdy \(m\in (-\infty, 0)\)
2 rozwiązania, gdy \(m\in (2,\infty)\)
4 rozwiazania, gdy \(m\in\{0,2\}\)
6 rozwiązań, gdy \(,\in (1,2)\)
7 rozwiązań , gdy \(m=1\)
8 rozwiązań, gdy \(m\in (0,1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ