Styczne funkcji równoległe do prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MicTyb
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 26 mar 2021, 23:34
Podziękowania: 26 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Styczne funkcji równoległe do prostej

Post autor: MicTyb »

Dana jest funkcja określona wzorem \(f(x) = x^3-2x^2+1\) dla każdego x należącego do zbioru liczb rzeczywistych. Wyznacz równania tych stycznych do wykresu funkcji f, które są równoległe do prostej o równaniu \(y=4x\).

Wiem, że wspolczynnik kierunkowy \(a = 4 = 3x^2-4x\), co zrobić dalej???
Ostatnio zmieniony 27 mar 2021, 08:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Styczne funkcji równoległe do prostej

Post autor: kerajs »

Rozwiązując równanie:
\(3x^2-4x=4\)
znajdziesz punkty styczności.
Potem wystarczy wstawiać je do równania stycznej.
ODPOWIEDZ