wartość wielomianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

wartość wielomianu

Post autor: marakam »

Oblicz wartości wielomianu w dla podanych argumentów.

a) \(w ( x ) = x^2 - 8 x - 7 \qquad x = 3 \qquad x = - {1\over2}
\)

b) \(w ( x ) = x^4 - 4x ^ 3 + x ^ 2 + 12 x -1 \qquad x= - \sqrt 3\)
Ostatnio zmieniony 26 mar 2021, 20:31 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, trochę kodu, to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wartość wielomianu

Post autor: panb »

marakam pisze: 26 mar 2021, 15:45 Oblicz wartości wielomianu w dla podanych argumentów.

a) w ( x ) = x^2 - 8 x - 7 x = 3 x = - 1/2

b) w ( x ) = x^4 - 4x ^ 3 + x ^ 2 + 12 x -1 x= - √ 3
No, w a) to chyba możesz (-0,5) oraz być może 3 za iksa wstawić i policzyć. Kalkulatorem na przykład - zwłaszcza, że masz dwa znaki równości!!

b) \(w(-\sqrt3)=(-\sqrt3)^4-4(-\sqrt3)^3+(-\sqrt3)^2+12(-\sqrt3)-1 =9+12\sqrt3+3-12\sqrt3-1=11\)
ODPOWIEDZ